Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Τα κοινοβουλευτικά «θύματα» του ΔΝΤ

Έπεσαν τα πρώτα κοινοβουλευτικά «κεφάλια» κατά την μάχη της υπερψήφισης νομοσχεδίου επί της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με συνοπτικές διαδικασίες, ο πρωθυπουργός «αποκεφάλισε» τους τρεις βουλευτές, Γιάννη Δημαρά, Σοφία Σακοράφα και Βασίλη Οικονόμου, οι οποίοι ψήφισαν «Παρών» και «Παρούσα». Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, αν και απών, δήλωσε πως, αν παρευρισκόταν στη διαδικασία, θα ψήφιζε «Ναι». Δεν έκανε, δηλαδή, χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μόνη από τη Νέα Δημοκρατία, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ερχόμενη σε απευθείας αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά. Ο αδελφός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνετάχθη με την επίσημη γραμμή του κόμματος και καταψήφισε το νομοσχέδιο. Πάλι με συνοπτικές διαδικασίες, ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε την πρώην υπουργό και προσωπική του αντίπαλο στην εσωκομματική αντιπαράθεση.

«Πρόκειται για ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και πρόθεση να συγκρατηθούν πάση θυσία οι «κομματικοί στρατοί» ενόψει δυσμενών εξελίξεων που προδιαγράφονται», σημειώνουν έμπειρα κομματικά στελέχη και από τα δύο κόμματα εξουσίας. «Οι τρεις εξεδιώχθησαν για ένα «Παρών» και η άλλη για ένα «Ναι», σημειώνουν οι παραπάνω κύκλοι.

Η Ντόρα Μπακογιάννη με τρισέλιδη ανακοίνωσή της εξήγησε τη θέση της, ενώ, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, η πρώην υπουργός δεν αποκλείεται ακόμη και να αποποιηθεί της κοινοβουλευτικής της ιδιότητας, προκειμένου, εντός του επομένου χρονικού διαστήματος, να συγκροτήσει δική της πολιτική κίνησηω (Θεός φυλάξοι!). Κύκλοι προσκείμενοι στην Ντόρα Μπακογιάννη προσδιορίζουν και τη χρονική στιγμή για ένα τέτοιο εγχείρημα στις αρχές του φθινοπώρου.

Αντιθέτως άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν, ότι η κ. Μπακογιάννη θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική έδρα της, τηρώντας στάση αναμονής ως προς την συνεχιζόμενη πολιτική βεντέτα με τον Αντώνη Σαμαρά, ως ανεξάρτητη πλέον βουλευτής.

Λίγο αργότερα από την απόφαση για απομάκρυση της Ντόρας Μπακογιάννη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η επιτροπή Δεοντολογίας, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ομοφώνως την οριστική διαγραφή της βουλευτού από μέλος του κόμματος.

Με 172 «Ναι», 121 «Όχι», τρία «Παρών» και τέσσερις απόντες, η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο συμφωνίας. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου ετάχθη ο ΛΑΟΣ. Επισημαίνεται πως, μετά τη διαγραφή των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε και από τους τρεις να αποποιηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος.

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις διαγραφές που ακολούθησαν την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε την εξής δήλωση: «Απ’ ό,τι φαίνεται και σ’ αυτό το ματς νικητής βγαίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με 3-1!».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη
«Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή . Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σ’ αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεωκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.

Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεωκοπίας. Γι΄ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα έαν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.

Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου « μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.

Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.

Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γι’ αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Ανακοίνωση Γ. Δημαρά για τη διαγραφή του
«Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή…»

Ο Γ. Δημαράς ζητά τη διερεύνηση όλων των δηλώσεων "πόθεν έσχες", σε βάθος εικοσαετίας και τη δήμευση όσων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. "Εκτιμώ ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν", υπογραμμίζει.

Δήλωση του βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου
Για μετατροπή της Ελλάδας σε τριτοκοσμική χώρα από τα επερχόμενα μέτρα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου.

«Έχοντας πλήρη τη συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατανοώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας γνώση του δύσκολου αγώνα που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα.

Ζητούν την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την καταστροφή της μεσαίας τάξης. Δηλώνω ότι θα παραμείνω εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχίσω να υποστηρίζω κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που θα συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου, στην επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται και θα υπηρετεί πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς, δηλαδή σε όλα αυτά που προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα υλοποιήσει», αναφέρει ο Βασίλης Οικονόμου.

Ανακοίνωση της βουλευτού Σοφίας Σακοράφα
Με ανακοίνωσή της την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η βουλευτής Σοφία Σακοράφα τονίζει ότι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου ψήφισε «παρούσα», θεωρώντας κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, «καθώς - όπως τονίζει - από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον και για μια άλλη φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου».

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την βουλευτή, δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του Κινήματος, δεν αντιστρατεύεται το στόχο για τη σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: