Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Στο περιθώριο και το δεύτερο "τζάκι" - ελπίζουμε σύντομα ν' ακολουθήσουν και τ'άλλα, μπας και σωθεί η χώρα

«Σε κάθε μάχη υπάρχουν απώλειες». Η φράση ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος προχώρησε ακαριαία στη διαγραφή των τριών βουλευτών του κόμματός του, οι οποίοι επέλεξαν να κινηθούν εκτός γραμμής και αρνήθηκαν να δώσουν θετική ψήφο στο πακέτο των σκληρών μέτρων. Αγνωστο παραμένει ωστόσο αν μετράει ως «απώλεια» για τον Α. Σαμαρά η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη, η μόνη από τη Νέα Δημοκρατία που ψήφισε υπέρ των μέτρων.

Τέσσερις διαγραφές συνόδευσαν χθες την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή που περιλαμβάνει τα μέτρα, τα οποία τελικά συγκέντρωσαν 172 θετικές ψήφους, που προέρχονται από 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους 15 βουλευτές του ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη. (Δικαιολογημένα απών ο Χρ. Παπουτσής, ο οποίος με επιστολή του είχε γνωστοποιήσει ότι θα ψήφιζε υπέρ των μέτρων, καθώς και η Ελσα Παπαδημητρίου από την πλευρά της ΝΔ, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό).
Και μόνο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου-μνημόνιο, που συνέταξε, κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, η «τρόικα», καθιστούσε τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή ιστορική: «Ολοι θα κριθούμε από την Ιστορία, αν πετύχαμε την αλλαγή ή αν αποτύχαμε», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.
«Η Ιστορία θα κρίνει» είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομως η Ιστορία θα γράψει επιπλέον πως η συνεδρίαση αυτή χαρακτηρίστηκε από την πρωτόγνωρη σε οξύτητα αντιπαράθεση Παπανδρέου - Σαμαρά, τη διαγραφή ενός πρωτοκλασάτου στελέχους της ΝΔ, που πριν από λίγους μήνες προσδοκούσε να είναι η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την απόφαση τριών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να? βγουν από το μαντρί, αρνούμενοι να συναινέσουν στα μέτρα (σ.σ.: είχαν λάβει πολύ πριν από την ψηφοφορία το μήνυμα της διαγραφής).

Κι αν τα παραπάνω αφορούν κυρίως τους ίδιους και τα κόμματά τους, αυτό που αφορά το σύνολο των πολιτών είναι αν είναι εφικτή η υλοποίηση των μέτρων και κατά πόσο θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

«Μόνο η αρχή»
Ο πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μόνο η αρχή. Η εφαρμογή του ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που χρειάζεται ο τόπος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων, τη στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων», ξεκαθάρισε.

Την ίδια ώρα που ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, όπως ανέφερε και ο Γ. Παπανδρέου, ψήφιζαν υπέρ της παροχής δανείων στη χώρα μας, στη Βουλή οι αρχηγοί των κομμάτων αδυνατούσαν να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης.

Στην πρόσκληση υπέρβασης που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον Α. Σαμαρά η απάντηση ήταν ένα κατηγορηματικό όχι, με τη δέσμευση όμως ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Είχε μεσολαβήσει ένα δίωρο θρίλερ, στη διάρκεια του οποίου βουλευτές διέρρεαν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ευρύτατη πλειοψηφία και η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει.

Τα σενάρια αυτά ενίσχυσαν οι ταυτόχρονες συσκέψεις που πραγματοποίησε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συνεργάτες τους στα γραφεία τους στη Βουλή.

Τελικά, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεν πως το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να σταλεί και ένα μήνυμα ενότητας στους ετέρους και στους κερδοσκόπους που καραδοκούν, ξεκαθάρισε ωστόσο πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ αρκεί.

Ναι στα μέτρα είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, προτείνοντας παράλληλα τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης. Οχι ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς.

Γ. Παπανδρέου
Το ελληνικό σημερινό πρόβλημα θα γίνει ελληνικό θαύμα
Οργισμένος από τη στάση της αντιπολίτευσης, αποφασισμένος να σηκώσει το βάρος των μέτρων έστω και μόνη της η κυβέρνηση και -καταληκτικά- αισιόδοξος ότι «το ελληνικό πρόβλημα του σήμερα θα μετατραπεί σε ελληνικό θαύμα αύριο» εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός με μια ομιλία εξαιρετικά οξεία σε σχέση με τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο τόπος, αλλά και εντυπωσιακά αυτοκριτική αναφορικά με την πολιτική που άσκησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν:

«Αν χρειαστεί, θα σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος της ευθύνης για τη διάσωση της χώρας, δεν πρόκειται ούτε να φοβηθούμε, ούτε να σταματήσουμε πουθενά» υπογράμμισε, κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αφού στο μεταξύ, κάθε σκέψη για ψήφιση του πακέτου μέτρων από ευρεία πλειοψηφία (από 180 βουλευτές δηλαδή) είχε εγκαταλειφθεί.

Ωστόσο, από την αρχή της ομιλίας του είχε επισημάνει την ανάγκη να αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους, ξεκαθαρίζοντας ότι «ή ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε τη χώρα στη χρεοκοπία» και κάλεσε πολιτικούς και κοινωνία να κάνουν μια νέα αρχή: «Πραγματικός πατριωτισμός είναι να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα που μας πληγώνει» είπε.

Ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά δεν περιόρισε τη σκληρή κριτική του στις κυβερνήσεις της ΝΔ και στη στάση που επέλεξε ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η οποία συνοψίζεται στη φράση που είπε απευθυνόμενος στον Α. Σαμαρά: «Ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση, λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε και ως αντιπολίτευση».

Αναγνώρισε πως όλοι όσοι κυβέρνησαν τον τόπο -άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο- ήταν άτολμοι, ανέχτηκαν παρανομίες, λειτούργησαν με τη λογική των κάθε είδους δώρων, καθιστώντας ξεκάθαρο πως αυτό το «αλισβερίσι συνενοχής» πρέπει να πάρει τέλος.

Επέμεινε πως δεν αντιμετωπίζει την πολιτική ως καριέρα και αδιαφορεί αν αυτή θα είναι η μοναδική του θητεία ως πρωθυπουργού της χώρας. Δήλωσε οργισμένος από τη στάση της ΝΔ και κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν την οργή και τη διαμαρτυρία σε δύναμη και δυναμική.

Οργή Γιώργου
Αναζητώντας τον Καραμανλή
«Πού είναι ο κ. Καραμανλής, πού τον κρύβετε; Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσει. Να απολογηθεί», είπε οργισμένος από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από μια -ομολογουμένως μικρή μερίδα- βουλευτών της ΝΔ. Ο Αν. Σαμαράς δεν απάντησε στον Γ. Παπανδρέου, απλώς αναφέρθηκε στο όνομα «Καραμανλής» μόνο όταν είπε ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε την κυβέρνηση Καραμανλή όταν έδωσε 28 δισ. στις τράπεζες και τώρα το ίδιο δίνει στις τράπεζες 15 δισ. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, μπήκε στην Ολομέλεια λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, κάθισε στα ορεινά έδρανα μαζί με τον Στ. Καλαφάτη, ενώ στις συζητήσεις που είχε με βουλευτές φάνηκε ιδιαίτερα νευρικός...

Αντ. Σαμαράς
Βάζετε τη χώρα πιο βαθιά στον φαύλο κύκλο της ύφεσης
«Κόκκινες γραμμές» από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τράβηξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, ο οποίος εξήγησε ότι το κόμμα του καταψήφισε το νομοσχέδιο γιατί «βάζει τη χώρα πιο βαθιά στον φαύλο κύκλο της ύφεσης». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται να δεχτεί αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ότι θα επιμείνει στην αναζήτηση ευθυνών του τελευταίου 7μήνου στην εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο κ. Σαμαράς στην επίθεση που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για «πρωτόγνωρη όξυνση, που θυμίζει παλιό ΠΑΣΟΚ».

Προέβλεψε ότι η ύφεση θα ξεπεράσει φέτος το 5,5% και ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέα σκληρά μέτρα, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει «εν λευκώ» την επιβολή τους με Προεδρικά Διατάγματα, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα. Κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο κάνει «ατόφια κομματική προπαγάνδα ενοχοποιώντας τη Νέα Δημοκρατία».

«Συνενόχους»
«Δεν ψάχνετε για στήριξη, αλλά για συνενόχους στην καταστροφή και εμείς συνένοχοι δεν πρόκειται να γίνουμε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια ψηφίζουν να δοθεί στην Ελλάδα ένα φάρμακο, ενώ με τη δοσολογία της κυβέρνησης κινδυνεύει να σκοτώσει τον ασθενή.

Δεσμεύτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγει η χώρα μας γρήγορα από τον μηχανισμό στήριξης και ότι θα εγγυηθεί τα χρήματα που θα δώσουν οι εταίροι μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρότεινε ακόμη την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΚΕΔ, που μπορεί να φέρει έσοδα από 272 έως 300 δισ. ευρώ, όσο είναι περίπου και το χρέος, αναγνώρισε πάντως τα λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «φταίμε κι εμείς γι’ αυτό».

Τέλος, επανέφερε την πρότασή του να μειωθούν οι βουλευτές σε 200.

Επίθεση από Παπαρήγα - Τσίπρα - Καρατζαφέρη
Δύο «όχι» από Αριστερά, υπέρ ο ΛΑΟΣ
Την πλήρη αντίθεσή της στα προωθούμενα μέτρα στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στη Βουλή το θέμα τελείωσε, το θέμα είναι τι θα γίνει έξω από τη Βουλή, στην κοινωνία».

Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι «εμείς δεν πρόκειται να σας συνδράμουμε για να βγει το κεφάλαιο από τα αδιέξοδά του.

Για μας, εγγύηση δημοκρατίας είναι ο λαός, οργανωμένος με πρόγραμμα πάλης, με κατεύθυνση, με αντοχή».

Υποστήριξε ότι «το ζήτημα της αλλαγής τάξης στην εξουσία είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα ανεξάρτητα αν υποκειμενικά αυτή τη στιγμή έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις» συμπληρώνοντας ότι «ο λαός, με την πλειοψηφία του, μπορεί να αλλάζει τους νόμους».

«Αναγκαστικά»
Για αναγκαστική εκχώρηση του «ναι» στα μέτρα της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος είπε πως το κόμμα του διακατέχεται από τα ίδια συναισθήματα με τις κυρίες Μυλωνά και Παναγοπούλου όταν πήγαιναν να πληρώσουν τα λύτρα στους απαγωγείς προκειμένου να σώσουν τις ζωές των συζύγων τους.

Ο Γ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα λέγοντας ότι μετά τη μεταπολίτευση αύξησαν πότε ο ένας και πότε ο άλλος το χρέος κατά 1.000%, ενώ τόνισε ότι οι πολιτικοί τις δύσκολες αυτές ώρες επιβάλλεται να συναισθάνονται την ευθύνη που φέρουν.

Ερωτηθείς για τις τέσσερις διαγραφές που έγιναν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά την ψηφοφορία, είπε ότι «απ’ ό,τι φαίνεται και σ’ αυτό το ματς νικητής βγαίνει το ΠΑΣΟΚ με 3-1».

«Διδακτικό θέατρο»
«Πολύ θεαματικό και διδακτικό θέατρο για το ποιος από τους δύο έκλεψε περισσότερο και καταχράστηκε τον δημόσιο πλούτο» χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση και την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ αντιπαρέθεσε σε αυτό τη λαϊκή οργή των προχθεσινών εκδηλώσεων.

Αντέταξε δε τη δική του εκδοχή στα λεγόμενα του πρωθυπουργού λέγοντας πως «φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου, όταν μιλάει για την πατρίδα, εννοεί κάτι διαφορετικό από αυτό που εννοούμε εμείς.

Για τον κ. Παπανδρέου, πατρίδα είναι οι αριθμοί. Για μας πατρίδα είναι οι άνθρωποι. Για σας μπορεί να είναι οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, το Χρηματιστήριο και το κεφάλαιο, για μας οι εργαζόμενοι, ο κόσμος της δουλειάς και της επιστήμης, η δημόσια υγεία και παιδεία».

Γ. Μπαλή - Λ. Γαλανός, To Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: