Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Πούν’ την, πούν’ την, την απεργία;

Η Μεγαλόνησος έδωσε και πάλι ρέστα... πολιτισμού και διορατικότητας. Η Μεγαλόνησος των αφυπνισμένων πολιτών και των στοχευμένων πολιτικών. Σκηνές απαράμιλλου κάλλους εκτυλίχθηκαν και πάλι χθες το βράδυ σε όλα τα βενζινάδικα της Κύπρου. Σκηνές που θύμισαν την επέλαση στα μπακάλικα προ εικοσαετίας, τότε που σφραγίζαμε πόρτες και παράθυρα με κολλητικές ταινίες για να... γλιτώσουμε από τα χημικά στον Περσικό Κόλπο! Τότε που στοιβάζαμε τα μακαρόνια, τις φακές και τους ντοματοχυμούς σε αποθήκες και υπόγεια, λες κι ακολουθούσε κατοχή...

Έτσι και χθες. Ουρές ατελείωτες μέχρι τα μεσάνυχτα στα βενζινάδικα, συνωστισμός και φασαρία, κόρνες και φωνές, δρόμοι μπλοκαρισμένοι και αυτοκίνητα ακινητοποιημένα, κόσμος πανικοβλημένος, βενζινοπώλες που έτριβαν τα χέρια τους με ικανοποίηση... Ναι, τέτοια κόλπα δεν πιάνουν μόνο στην Ελλάδα τελικά! Λες και δύο μέρες χωρίς βενζίνη θα φέρουν καταστροφή, λες και οι απεργίες στην Κύπρο κρατούν αιώνια... Να, ένα «ντου» του Υπουργού αρκεί για την ως δια μαγείας λύση της όποιας εκβιαστικής απεργίας! Είδε ο Κύπριος απεργία και γέμισε το βρακί του. Αυτά περί αγωνιστικής συνείδησης και λαού συνηθισμένου ν’ αντέχει στις δυσχέρειες. Λαός του καναπέ και του κανίς καταντήσαμε! Και το χειρότερο, λαός που πιάνεται κότσος χωρίς καν να κουνήσει κανείς το δακτυλάκι του!

Ρε παιδιά, πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς πως στόχος των απεργών δεν ήταν άλλος από την πώληση όλων των αποθεμάτων τους σε τσουχτερές τιμές, προτού εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την ανώτατη τιμή πώλησης των καυσίμων; Σας τα χρυσοπούλησαν τα καύσιμα και εσείς νιώθετε και νικητές που καταφέρατε να... προλάβετε την απεργία! Πόσο ΗΛΙΘΙΟΙ νιώθετε άραγε σήμερα, όταν αντιληφθήκατε πως δεν απεργούν όλα τα πρατήρια; Πως τα 41 πρατήρια που ανήκουν στις ίδιες τις εταιρίες εισαγωγής καυσίμων λειτουργούν κανονικά; Ξεπουλώντας μάλιστα κατά ένα σεντ ακριβότερα τα αποθέματά τους; Η Κύπρος του παραλόγου και της βλακείας!

Αλλά και να απεργούσαν όντως όλα τα πρατήρια και να μη βρίσκατε πουθενά ανοιχτό βενζινάδικο να γεμίσετε τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων σας, ποια θα έπρεπε να ήταν η σωστή στάση των πολιτών; Μα, να τους αφήσετε να απεργήσουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αν έχουν τα κότσια, να μη βάλετε σταγόνα βενζίνη για μια-δυο μέρες, να δούμε για πότε θα λογικευτούν και θα κατεβάσουν τις τιμές τους σε φυσιολογικά επίπεδα! Που χρόνια τώρα μας κατακλέβουν κι εμείς γουστάρουμε! Αλλά ναι, μπόλικο χρήμα έρεε τότε στις τσέπες μας, χεστήκαμε να δώσουμε και κάτι τις παραπάνω για να κυκλοφορούμε το πολυτελές αμάξι μας. Είμαστε χουβαρντάδες εμείς! Για να δούμε τώρα που ήρθαν τα δύσκολα, τώρα που η οικονομική κρίση κτύπησε και τον... κυπριακό παράδεισο, για να δούμε τώρα αν θα συνεχίσουν οι φαντασίες και η παθητική αιγοπρόβεια στάση!

Φωνάζει οι νοικοκύρης, φωνάζει κι ο κλέφτης πια. Κι εμείς τον ακούμε και πανικοβαλλόμαστε, τρέχουμε να του δώσουμε απλόχερα τα λεφτά μας μην τυχόν και... μας κλέψει! Και σκυλλοτρωγόμαστε και μεταξύ μας για το ποιος θα πιάσει πρώτος την αντλία στο βενζινάδικο. Αντί να απεργούν οι πάσχοντες, απεργούν οι έχοντες! Έλεος! Διότι δε μπορούν να μας κλέβουν ΤΟΣΟ πολύ πια. Διότι ναι, κυρίες και κύριοι, δικαιούνται ν’ ανεβάζουν τις τιμές τους αμέσως μόλις ανέβει η διεθνής τιμή του μαύρου χρυσού. Αλλά όταν οι διεθνείς τιμές πέσουν, οι Κύπριοι βενζινοπώλες τυγχάνει πάντα να έχουν αποθέματα χρόνων από τα «ακριβά φορτία»! Και πρέπει να εξαντληθούν πρώτα αυτά βεβαίως πριν κατεβάσουν τις τιμές. Δυστυχώς όμως για τους Κύπριους πολίτες, τα αποθέματα αυτά δεν τελειώνουν ποτέ, παρά μόνο όταν οι διεθνείς τιμές ανέβουν και πάλι!

Τρέξτε λοιπόν Κύπριοι, μην τυχόν κι αδειάσει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σας! Τρέξτε μήπως και δε μπορείτε πια να κάνετε γύρες για μόστρα στη Μακαρίου! Τρέξτε μήπως και κάνετε μια μέρα απουσία και κλείσει το Starbucks! ΤΡΕΞΤΕ!!

2 σχόλια:

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Σύλβια, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο υπουργός δεν έπρεπε να προβεί στην επιβολή οροφής στις τιμές. Με την πράξη του ουσιαστικά έκανε ζημιά σε όλους: Στο κράτος που θα εισπράττει λιγότερους φόρους, στις εταιρείες που θα πουλούν λιγότερα, στους πρατηριούχους που χάνουν εισόδημα και στους καταναλωτές που ταλαιπωρούνται αναζητώντας βενζινάδικα ταξιδεύοντας περισσότερα χιλιόμετρα.

Έτσι, ούτε καν στο περιβάλλον δεν έκανε καλό αυτός ο υπουργός!
Φυσικά ο ίδιος τώρα απολαμβάνει την προσοχή που τυγχάνει στα μέσα ενημέρωσης που τη μεταφράζει ως δημοτικότητα. Δεν ξέρω τι φιλοδοξίες έχει ο Πασχαλίδης, αλλά τον είδα χτες να κοκορεύεται σαν να και είχε σκοτώσει ένα θεριό, ενώ στην πραγματικότητα με τα σκάγια του αναστάτωσε άσκοπα μια ολόκληρη κοινωνία και οικονομία...

Silvia είπε...

Φίλε Αντιπολιτευόμενε,
Σαφώς και προκαλεί ερωτηματικά η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο υπουργός επέβαλε το πλαφόν, από τη στιγμή που γνώριζε πως λίγες μέρες αργότερα θα ανέβαινε η τιμή των καυσίμων διεθνώς. Σαφώς αυτό αφήνει υπόνοιες ότι έπραττε εκ του ασφαλούς. Και σαφώς οι αιχμές πως το έκανε απλά και μόνο για το θεαθήναι είναι δικαιολογημένες.
Πέραν τούτου, γνώμη μου είναι πως η ύπαρξη πλαφόν είναι απαραίτητη. Όχι μόνο για τους πρατηριούχους, αλλά και για τις εταιρείες εισαγωγής καυσίμων, οι οποίες χρόνια τώρα απομυζούν τον κυπριακό λαό. Από τη στιγμή που οι εκάστοτε άρχοντες είναι ανίκανοι να σπάσουν τις αλυσίδες των καρτέλ (εταιρειών εισαγωγής καυσίμων, τραπεζών, υπεραγορών...) και να μεριμνήσουν για την εξυγίανση του ανταγωνισμού στη χώρα μας, τουλάχιστον ας υπάρχει ένα πλαφόν να προστατεύεται κάπως ο πολίτης...