Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Τα δόντια του Παπασάββα, τα χέρια του Πατσαλίδη και η γλώσσα του «Πολίτη»

Γράφει ο σημερινός «Πολίτης» σε δύο σημεία:
Α. Τα δόντια του Άκη, σελ.5:
«Μπορούμε κι εμείς;
Και χθες, όπως και προχθές, δημόσιοι υπάλληλοι και κάποιοι αξιωματικοί της αστυνομίας επικοινώνησαν με τον «Π» και έθεσαν το ερώτημα κατά πόσον μπορούν να υποβάλουν αίτηση κάλυψης των εξόδων τους για εμφυτεύματα δοντιών, όπως έγινε στην περίπτωση του κ. Άκη Παπασάββα. Κάποιοι μάλιστα μας ανέφεραν ότι μετέβησαν σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Συρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπου προέβησαν σε ανάλογες επεμβάσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών, και διερωτήθηκαν αν δικαιούνται να επιβαρύνουν τα δημόσια ταμία με τα έξοδα που έκαναν, τα οποία μάλιστα είναι πολύ λιγότερα από τις 17.000 ευρώ που στοίχισε η θεραπεία του κ. Παπασάββα, ενός από τους πλέον υψηλόμισθούς κρατικούς αξιωματούχους. Εμείς τους παραπέμψαμε στο υπουργείο και αναμένουμε το αποτέλεσμα από την εξέταση του αιτήματός τους.»


Β. Θου Κύριε, σελ. 10:
«Ίνδαλμα ανάμεσα σε 40.000 δημόσιους υπαλλήλους έχει γίνει αυτές τις μέρες ο Άκης Παπασάββας με τα εμφυτεύματά του. Έως τώρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι γνώριζαν ότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες του Δημοσίου τους κάλυπταν για εξαγωγές και σφραγίσματα. Σήμερα πλέον όλοι γνωρίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν πλήρη οδοντιατρική κάλυψη για τους ίδιους και για τα ασφαλισμένα παιδιά τους. Εάν το Υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει 17 χιλιάδες για τον κ. Παπασάββα, γιατί να μην εγκρίνει ανάλογα ποσά για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος μάλιστα παίρνει στα σίγουρα από τις 100.000 ευρώ το χρόνο που εισπράττει ο κ. Παπασάββας; Και βεβαίως, γιατί να μείνουμε μόνο στα εμφυτεύματα; Τα παιδιά όλων των δημοσίων υπαλλήλων πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για ορθοδοντικές επεμβάσεις. Ο κ. Παπασάββας άνοιξε δρόμο και για τα παιδιά, αφού μετά το επίτευγμα του εισαγγελέα όλοι θα έχουν δωρεάν και απρόσκοπτη οδοντική θεραπεία. Το πρόβλημα βέβαια θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Χαρίλαος Σταυράκης και τα ταμεία του Κράτους, αλλά ας μην στενοχωριέται. Εκλογές έχουμε, ο λαός θέλει δόντια και ο Πρόεδρος δεν θέλει ένα λαό φαφούτη!»


Εγώ λοιπόν η αδαής έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.
Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι:
  1. Ναι ρε, πιστέψαμε! Ναι, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αμπάλατοι και δεν ξέρουν ότι τέτοιες επεμβάσεις δεν καλύπτονται από τις ασφάλειες ούτε του δημόσιου ούτε του ιδιωτικού τομέα! Εσάς τους παντογνώστες φωστήρες περίμεναν να τους το πείτε! Γι’ αυτό και σας πήραν τηλέφωνο εσάς που τα ξέρετε όλα να τους λύσετε τις απορίες! Διότι, και στην απίθανη περίπτωση που η κοινή λογική τους δε δουλεύει και δεν ήξεραν τι δικαιούνται και τι όχι, είναι τόσο χαμηλός ο δείκτης νοημοσύνης των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν σκέφτηκαν οι καημένοι να πάρουν τηλέφωνο κατευθείαν στην πηγή να μάθουν! Έλεος πλέον κύριοι του Πολίτη, που όλο μπαρούφες γράφετε και νομίζετε ότι ο κόσμος μασά! Γράψτε και τίποτα που να μην το γέννησε η φαντασία σας πια! Σας πήραν λέει τηλέφωνο! Απορώ τι άλλες μπούρδες θα γράψετε!
Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι:

  1. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα δημόσιο υπάλληλο που να μην κατέκρινε την πράξη αυτή του Άκη Παπασάββα. Εσείς τώρα πώς καταλάβατε ότι έγινε ίνδαλμά τους, δεν ξέρω!
  2. «Σήμερα πλέον όλοι γνωρίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν πλήρη οδοντιατρική κάλυψη για τους ίδιους και για τα ασφαλισμένα παιδιά τους [...] μετά το επίτευγμα του εισαγγελέα όλοι θα έχουν δωρεάν και απρόσκοπτη οδοντική θεραπεία». Αντιθέτως με σας που μόνο να λαϊκίζετε και να κινδυνολογείτε ξέρετε, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ούτε την ψευδαίσθηση ούτε την παράλογη απαίτηση να αποτελέσουν κεκτημένο τους οι παρατυπίες και παρανομίες κάποιων!
  3. Απορώ γιατί μέμφεστε τον Άκη Παπασάββα και τις απολαβές του και γιατί τα βάζετε με τους δημόσιους υπαλλήλους. Εσείς δεν εργοδοτείτε άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα; Μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε πως ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της εφημερίδας σας, εκτός από τον διόλου ευκαταφρόνητο μισθό του δημοσίου που παίρνει, λαμβάνει και από την εφημερίδα σας αδήλωτο (μαύρα δηλαδή, κάτω από το τραπέζι) ένα ποσό που ανεβάζει τις απολαβές του πολύ πιο υψηλά από αυτές του κ. Παπασάββα! Οπόταν, γιατί δεν φροντίζετε κι εσείς να συμβάλετε στην πάταξη της φοροδιαφυγής (που είναι πολύ μεγαλύτερη πληγή για την κυπριακή οικονομία απ’ ό,τι το κρατικό μισθολόγιο) αρχίζοντας εκ των έσω, αλλά κατηγορείτε μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους των 1.800 και 2.000 ευρώ; Φτάνει πια με την υποκρισία σας!
  4. Τέλος, και όσον αφορά τις ευθύνες για το δοθέν στον κ. Παπασάββα ποσό, εγώ η αφελής έχω μια απορία: ο κ. Παπασάββας το ζήτησε το ποσό. Το υπουργείο γιατί του το έδωσε; Και αφού, όπως γράφετε, τα μέλη του ιατρικού συμβουλίου σας διαβεβαίωσαν πως η γνωμάτευσή τους ήταν αρνητική, ποιος έδωσε οδηγίες το ποσό αυτό να καταβληθεί στον κ. Παπασάββα; Οι κλητήρες του υπουργείου; Δε νομίζω! Οπόταν, γιατί δεν αναφέρεστε και στις ευθύνες του ίδιου του υπουργού; Να πιστέψω δηλαδή ότι φεύγουν 17.000 ευρώ από το κονδύλι του Υπουργείου Υγείας και ο κ. Πατσαλίδης δε διερωτήθηκε ποτέ τι απέγιναν; Τόσο ανίκανος είναι πια;
  5. Από την άλλη, θα ήταν παράδοξο κάποιος να σκεφτεί πως, αφού (όπως έχετε οι ίδιοι γράψει) στο υπουργείο γνώριζαν από την προηγούμενη μέρα για το θέμα που θα βγάζατε, να φρόντισαν οι ίδιοι (και εννοώ οι κεφαλές, υπουργός, γενικοί διευθυντές κλπ!) να εξαφανιστούν τα έγγραφα; Γιατί, κύριοι του «Πολίτη», δε γράφετε και για την πιθανή ανάμειξη στο σκάνδαλο του ίδιου του υπουργού; Ή μήπως το γλείψιμο δε σας αφήνει, μπας και χάσετε τις πηγές σας; Θέλετε από τη μια να πλήξετε (έστω κι εμμέσως αρχικά) τον Χριστόφια, βγάζοντας σκάνδαλα συνεργατών κι ευνοούμενών του, αλλά από την άλλη αφήνετε στο απυρόβλητο τους πολιτικά υπεύθυνους γι’ αυτό το σκάνδαλο;
Και δια στήριξην του τελευταίου ισχυρισμού μου, παραθέτω απλά ένα μικρό παραπολιτικό που δημοσιεύσατε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, μια μέρα δηλαδή πριν τη δημοσίευση του σκανδάλου με τον Άκη Παπασάββα, στη σελίδα 12, και το οποίο υπογράφει, αν δεν κάνω λάθος ένας εκ των συντακτών του ρεπορτάζ των δοντιών του Παπασάββα:

«Δεν κατεβαίνει ο Χρίστος Πατσαλίδης
Το όνομα του υπουργού Υγείας, Χρίστου Πατσαλίδη, έχει ακουσθεί και στις τελευταίες ευρωεκλογές. Τελευταία άρχισε να ακούεται και για τις επικείμενες βουλευτικές. Οι πληροφορίες της στήλης, οι οποίες έχουν διασταυρωθεί, λένε οριστικά ότι ο Χρίστος Πατσαλίδης δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει βουλευτική έδρα (με το ΔΗΚΟ), ούτε στην επαρχία Λευκωσίας ούτε στην επαρχία Πάφου. Το γράφουμε αυτό για να μπορέσουν οι υπόλοιποι δηκοϊκοί υποψήφιοι βουλευτές να κάνουν τους σχεδιασμούς τους. φυσικά, το περιβάλλον του νυν υπ. Υγείας δεν αποκλείει ότι στο μέλλον ο Χρ. Πατσαλίδης θα διεκδικήσει θέση αιρετού αξιωματούχου. Για τις βουλευτικές του 2011 είναι που βάζει τέλος στη φημολογία.
σπα»



3 σχόλια:

Bananistanos είπε...

Δεν ξέρω αν ο Π καλύπτει τον Υπουργό αλλά υποτίθεται την υπόγραφη την έβαλε η αναπληρώτραι γενική διευθύντρια η οποία αφυπηρέτησε.

Η ουσία (εκτός της ανηθικότητας του Ξεφτίλα) είναι ότι δημιουργήθηκε προηγούμενο και διακιολόγημένα ο κάθε δυ θα πει 17000 εδώσετε 2οοο για τα σιδεράκια του μωρού δεν θα δώσετε;

Νομίζω τζείνο που σε ενόχλησε παραπάνω με τον Π εν το άρθρο του Λ Χαραλάμπους που εισηγείται να πληρώνουν οι δυ κοινωνικές ασφαλίσεις κλπ όπως οι οι κοινοί θνητοί.

Silvia είπε...

1. Η Αντρούλλα Αγρότου προώθησε το αίτημα Παπασάββα στην αρμόδια επιτροπή, η οποία σήμερα λέει πως η γνωμάτευσή της ήταν αρνητική (τα σχετικά έγγραφα έχουν χαθεί από το φάκελο). Τα έγγραφα όμως που αποδεικνύουν πως η τότε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια προώθησε την καταβολή των 17.000 ευρώ έχουν κι αυτά χαθεί από το φάκελο. Και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, δυστυχώς δύσκολα στοιχειοθετείται υπόθεση. Άρα μάλλον κι αυτό το σκάνδαλο θα ξεχαστεί σε λίγες μέρες.

2. Νομικός δεν είμαι, αλλά πώς μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο μια απάτη; Για την οποία μάλιστα διατάχθηκε έρευνα; Και άντε, να δεχτώ πως ένας δημόσιος υπάλληλος θα έχει τη φαεινή ιδέα να ζητήσει από το κράτος να του πληρώσει τα σιδεράκια του παιδιού του, επικαλούμενος το «προηγούμενο» Παπασάββα. Πέραν του... εντυπωσιασμού, τι άλλο θα κερδίσει; Υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί το αίτημά του και να δημιουργηθεί ένα νέο σκάνδαλο με βάση ένα παλαιότερο; Μα είμαστε σοβαροί τώρα; Η λογική του... αμπελοπουλιού, νομίζω, άρχισε να μας βαράει όλους!

3. Ε, αφού το λες πως είναι το σχόλιο του Λουκά Χαραλάμπους που «με πείραξε», κάτι θα ξέρεις παραπάνω! Αφενός, θα σε παραπέμψω στο Σωτήρη Κάττο (ίδιο φύλλο, σελ. 12). Αφετέρου, εγώ προσωπικά δε θα είχα πρόβλημα να αυξηθούν οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων (αν και είναι οι μόνοι που δε φοροδιαφεύγουν), υπό μερικές όμως προϋποθέσεις: κάποιοι κύριοι γιατροί και δικηγόροι που παίρνουν τα πενηντάευρα (οι πιο φτηνοί) χωρίς αποδείξεις, κάποιες κυρίες κομμώτριες και νυχούδες (και μην ακούσω τις παπαριές περί φτωχής εργατικής τάξης) που παίρνουν τα αδήλωτα εκατοστάρικα για ντεκαπάζ, κάποιοι κύριοι εστιάτορες και λοιποί που συνεισφέρουν στα ταμεία συντάξεων πενήντα ευρώ (!!) ετησίως (και άμα) και μετά κλαίγονται πως δεν τους αρκεί η σύνταξή τους, κάποιοι κύριοι βουλευταί που αυξάνουν τα επιδόματά τους, κάποιοι κύριοι Πρόεδροι που αυξάνουν τους μισθούς τους και μετά «θυσιάζουν» ένα μέρος της αύξησης για την... ανάκαμψη της οικονομίας, όλοι αυτοί οι «καημένοι» να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν και να συνεισφέρουν κι αυτοί όσα τους αναλογούν! Διότι, ναι, μύρια τα κακά του δημοσίου, αλλά φτάνει πια με το ίδιο τροπάριο! Τα εκατομμύρια στις τράπεζες δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που τα έχουν, αλλά κάποιοι «ντεβέλοπερς» και «επενδυτές του χρηματιστηρίου» κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.! Αυτοί που «κρατάνε» τα ταμεία είναι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και χάρη σ’ αυτούς παίρνουν και τις συντάξεις που παίρνουν ορισμένοι που δεν έδωσαν ποτέ μπακκίρα τσακιστή!

Bananistanos είπε...

Αν σας μειώσουν τους μισθούς θα πληρώνεται λιγότερο φόρο εισοδήματος :)

-Μετά την προώθηση στην επιτροπή η κα Αγρότου πήρε απάντηση (αρνητική σύμφωνα με ττα μέλη της επιτροπής) και ενέκρινε την πληρωμή σύμφωνα με τον υπουργό, που ασφαλώς δεν ξέρουμε αν λέει αλήθεια.

-Τα έχεις με τον Πολίτη που δεν κατηγόρησε άμεσα τον υπουργό αλλά δεν σε ενόχλει που κάποια άλλα ΜΜΕ δεν είπαν λέξη;

-Για την φοροδιαφυγή αποτάθου στους συναδέλφους σου στον Φόρο εισοδήματος, αν κάμουν καλύτερα τη δουλεία τους θα εισπραχθούν περισσότεροι φόροι. Και αν δεν είναι αρκετοί οι νόμοι ας κάτσουν οι Α16ρηδες να συντάξουν νομοσχέδια. Και μην μου πεις για το 1% που δεν πέρασε για τις εταιρείες. Σε μια κρίση δεν κτυπάς αυτούς περιμένεις να προσλάβουν κόσμο. Οι νόμοι που πρέπει να γίνουν (αν δεν υπάρχουν) είναι τύπου πόθεν έσχες πχ που βρήκες τα λεφτα για το εξοχικό στον Πρωταρά. Και παρεπιπτώντος οι καταθέσεις φορολογούνται (για την άμυνα τάχατες).

-Σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν ξέχασες του καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα.

-Δεν ξερω πόσα εξαρτόνται οι συντάξεις απο τους δυ σήμερα, τα νουμερα όμως λένε ότι λόγω των δυ δεν θα υπαρχουν λεφτά για συντάξεις σε λίγα χρόνια. Και ο εστιάτορας που δηλώνει 50 θα πάρει τη σύνταξη που αναλογεί στην εισφορά του με κάποιο μίνιμουμ αν δεν κάνω λάθος, οι δυ πέρνουν πολλαπλάσια των εισφορών τους.