Διάβασα σήμερα το εξής σχόλιο στην εφημερίδα Πολίτης και οφείλω να εκφράσω τη διαφωνία μου προς τα όσο γράφει ο δημοσιογράφος:
«Ο λαός ή ο Κώστας;
* Υποφέρουμε από έλλειψη ποιοτικής μνήμης. Η μνήμη μας είναι μνησίκακη και επιλεκτική. Όταν μας συμφέρει λειτουργεί. Όταν χρειάζεται να κρίνει, κρύβεται μέσα στους νευροδιαβιβαστές που τη βολεύουν.
* Ας μνημονεύσουμε λοιπόν. Πόσο ποσοστό έπαιρνε ο Κώστας Καραμανλής όταν ετίθετο το ερώτημα: «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός;». Εξήντα, εβδομήντα τοις εκατόν και βάλε έπαιρνε ο Κώστας. Ξανά και ξανά παρακολουθούσαμε αυτό το θρίαμβο αξιολόγησης της ελληνικής κοινής γνώμης να παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ.
* Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πήγε «κρυφά κρυφά» προψές στη Βουλή των Ελλήνων, κάθισε στα πίσω πίσω έδρανα και ψήφισε «όχι» στα μέτρα. Και μετά έφυγε ίσως για να συνεχίσει τα μπάνια του...
* Το θέμα μας όμως δεν είναι ο φυγάς. Το θέμα είναι άλλο. Πώς τον έκρινε ως... καταλληλότερο ο ελληνικός λαός; Πώς έπεσε τόσο έξω στην αξιολόγησή του; Ο «καταλληλότερος» απεδείχθη ο πιο ακατάλληλος! Δεν τολμά να μιλήσει πια, ούτε να υπερασπιστεί τον εαυτό του!
* Είναι ανεύθυνος ο λαός που τον έκρινε ως τέτοιο; Διότι άμα... είμαι εγώ Καραμανλής κι ακούω πως με θεωρείτε τον πιο ικανό, ε τότε η ικανότητά μου να τα κάνω μπάχαλο από πού πηγάζει;
* Παρέσυρε η γνώμη του λαού τον καταλληλότερο να συμπεριφερθεί ως ακατάλληλος; Τα γράφω αυτά, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να περάσει από το μυαλουδάκι μας πως αυτό που φαίνεται μπορεί και να μην είναι! Η περίπτωση Κώστα Καραμανλή μπορεί να μην τιμά τον ίδιο, αλλά καθόλου δεν τιμά κι όλους αυτούς που τον εκτίμησαν λάθος. Ο καταλληλότερος βγήκε μάπα, αλλά γιατί εξεγείρονται όλοι όσοι τον ανέβαζαν σ΄ αυτόν το θρόνο της καταλληλότητας χωρίς πιστοποιητικό; Και ποιος ήταν πιο ακατάλληλος; Ο λαός ή ο Κώστας;
Γιώργος Τζίβας
08/05/2010, Σελ.: 13»
Αγαπητέ κύριε,
Αφενός –όπως πιστεύω γνωρίζετε κι ο ίδιος πολύ καλά, αφού τέτοιες πρακτικές δεν είναι παντελώς άγνωστες και στην Κύπρο, πολλές από τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται συχνά-πυκνά στα ΜΜΕ είναι και διάτρητες και άνωθεν καθοδηγούμενες. Και δυστυχώς η χειραγώγηση των ελλαδικών ΜΜΕ από την εξουσία είναι πλέον περίτρανα αποδεδειγμένη: πόσα σκάνδαλα, πόσες ατασθαλίες δεν ήταν εις γνώσιν των... λειτουργών του τύπου, αλλά ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας; Γιατί άραγε, διερωτώμαι η αφελής;
Αφετέρου –δεδομένου βέβαια ότι οι εν λόγω δημοσκοπήσεις, στις οποίες αναφέρεστε, ήταν αντικειμενικές και όντως αποτύπωναν την κοινή γνώμη- θα έπρεπε, αντί να κατηγορείται με τόσο απλοϊκό τρόπο το λαό, να αναλογιστείτε ποιος υπήρξε ο ρόλος των ελλαδικών ΜΜΕ στη διαμόρφωση μιας τέτοιας κοινής γνώμης! Διότι ο λαός, καλώς ή κακώς, διαμορφώνει άποψη μέσα από τους δέκτες του και μέσα από τις φυλλάδες που διαβάζει! Άρα, αντί της κριτικής στους πολίτες, θα έπρεπε ίσως να ήσασταν ολίγον τι πιο κριτικός απέναντι στους Ελλαδίτες συναδέλφους σας, οι οποίοι τα είχαν «κάνει πλακάκια» με την εξουσία και την υπηρετούσαν τυφλά, αφήνοντας τους πολίτες στην... τύφλα τους! Διότι, όταν τα ΜΜΕ δεν επιτελούν το έργο τους, όντας κριτικοί απέναντι στην εξουσία, αλλά ασχολούνται μόνο με το... βρακί της Τζούλιας, επόμενο δεν είναι να αποχαυνώσουν τον κόσμο; (βλ. το σχετικό σχόλιο του Αλέξη Παπαχελά με τίτλο «Έλλειμμα δημοσιογραφίας» - http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/05/2010_399822 )
Κατ’ ανάλογο τρόπο, θα έπρεπε κι εσείς να παραδειγματιστείτε, ως Κύπριοι δημοσιογράφοι, προς αποφυγήν παρόμοιων ολισθημάτων! Να λέτε στον κόσμο όλη την αλήθεια (και δεν αναφέρομαι σε σας προσωπικά, αλλά σε όλο το δημοσιογραφικό κόσμο), να μην «κλείνετε» θέματα μετά από το τηλεφώνημα του τάδε άρχοντα, να μη λέτε τη μισή αλήθεια, μην τυχόν και θίξετε την τάδε πηγή σας, κατακρίνοντας αδίκως στο τέλος της ημέρας τον κόσμο για αφέλεια ή αδιαφορία! Διότι, δυστυχώς, εσείς είστε οι υπεύθυνοι της διαμόρφωσης της γνώμης των πολιτών. Κι αν η διαμορφωμένη μάζα σφάλλει, το σφάλμα της αντικατοπτρίζει το δικό σας, κακό έργο!
Με εκτίμηση,
Σύλβια Πραξιτέλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου